A Final4 csapatai

Győri Audi ETO KC

Muszáj a magyar alakulattal kezdenünk, mégis nekik szurkol az egész ország ezen a hétvégén. Nem mondhatnánk, hogy zökkenőmentes szezonja van/volt a Győrnek, hiszen többek között egy vezetőedzőváltás is történt pár hónappal ezelőtt. Ulrik Kirkely távozott, és a helyére Per Johnasson érkezett. A Magyar Kupát az FTC nyerte a Győr elleni döntőben, és ha minden papírforma szerint alakul, a bajnokság is a budapestiek sikerével zárul majd. A hatodik Bajnokok Ligája siker azonban még meglehet, és a Győr esélyei igen magasak. A játékoskeret ereje nem is lehet kérdés, a hazai pálya is adott, hiszen a Győr az összes MVM Dome-ban megrendezésre kerülő Final4-on részt vett eddig. Az idei kiírásban a Győr szerezte a legtöbb pontot a csoportkörben (23-at) minden csapatot számítva, így a nyolcaddöntőt kihagyta, majd legyőzte az elmúlt három BL-t megnyerő Vipers Kristiansandot a negyeddöntőben. Így elérték zsinórban nyolcadik alkalommal a Final4-t.

Legjobb gólszerzők:

Estelle_NzeMinko

Estelle Nze Minko
69 gól

Krai_Brattset

Kari Brattset
47 gól

Bietigheim

Az aktuális BL-szezon meglepetéscsapata egyértelműen a német Bietigheim, amely minden várakozást felülmúlva verekedte be magát a Final4-ba. Az pedig már csak a magyar kézilabdabarátok öröme, hogy a német keretben három magyar játékost is találunk, hiszen Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi és Szikora Melinda is a Bietigheimet erősíti. Közülük a legnagyobb szerep a BL-ben 39 gólnál járó Faluvégi Dorottyára várhat a négyesdöntőben, hiszen Háfra szezon közben érkezett csak, míg Szikora súlyos térdsérülése utáni rehabilitációját tölti. A német bajnok mindössze csoportja hatodik helyén zárt – 1 ponttal az ötödik DVSC mögött- tehát kétszer is magasabb kiemelésű ellenféllel találkozott az egyenes kieséses szakaszban. Két dán ellenfél lett az áldozat, előbb az Ikast, majd az Odense hajtott fejet Faluvégiék előtt. Talán mondanunk sem kell, hogy a Bajnokok Ligájában soha ilyen magasságokba nem jutott el még a Bietigheim.

Legjobb gólszerzők:

Karolina_KudlaczGroc

Karolina Kudlacz-Groc
82 gól

Xenia_Smits

Xenia Smits
82 gól

Esbjerg

A Győr mellett az Esbjerg a másik csapat, amely az előző kiírásban is ott volt az MVM Dome-ban, és valójában (a Győrhöz hasonlóan) 2022-ben is eljutott idáig a dán sztárcsapat. KI ne emlékezne arra a mérkőzésre, amikor tavaly Emily Bölk az utolsó pillanatban győzelemre vezette a Fradit az Esbjerg elleni elődöntőben!? Az valami felemelő pillanat volt minden magyar szurkolónak. A Fradi most nem nyerhet az Esbjerg ellen az elődöntőben, de a Győr igen, és a helyszínen szurkolók jelentős százaléka ebben a forgatókönyvben bízik. A dánok 22 pontot szereztek a B-csoportban (akárcsak a másik Final4 részvevő Metz), így másodikak lettek, és a negyeddöntőben a Ferencváros volt Nora Mörkék ellenfele. Sajnos a Fradinak nem sikerült az újabb bravúr és csoda, és kettős dán győzelem született. Most pedig a BL-ben jön a Final4 és a Győr elleni rangadó az Esbjerg szempontjából, de előtte még döntőzik a dán bajnokságban a Nyköbing ellen.

Legjobb gólszerzők:

Nora_Mork

Nora Mörk
91 gól

Henny_Reistad

Henny Reistad
89 gól

Metz

Jövőre a Metz lesz a legmagyarabb francia kézilabdacsapat, hiszen Vámos Petra és Szemerey Zsófi is oda igazol majd a nyáron. Utánpótlás szinten már évek óta a Metz akadémiáján pallérozódik a 18 éves Balássi Lily, aki ugyan a Bajnokok Ligájában még nem lépett pályára, de remélhetőleg a jövőben ott is nagyobb szerepet kap majd. A Metz odahaza még szoros versenyt fut a Bresttel a bajnoki címért, így nem veheti fél vállról a bajnoki meccseket sem. A Bajnokok Ligájában – ahogyan az Esbjergnél megemlítettük – a 22 pontos csoportkör elég volt a nyolcas megnyeréséhez, mert a dánok elleni 63-60-as gólarány a franciáknak kedvezett. A negyeddöntőben a CSM Bucuresti nem jelentett akadályt, összesítésben 9 góllal győzték le a románokat Emmanuel Mayonnade tanítványai. A Metznél játszik Sarah Bouktit, ő a Final4-ba jutott játékosok közül a legeredményeseb 97 találattal. Igaz, ahhoz, hogy legalább társgólkirály legyen Anna Vjahireva mellett, 16 gólt kell szereznie a hétvége során.

Legjobb gólszerzők:

Sarah_Bouktit

Sarah Bouktit
97 gól

KristinaJörgensen

Kristina Jörgensen
91 gól

A Final4 menetrendje tehát:

Győri Audi ETO KC – Esbjerg (és a játéknap felvezetése)

június 1., szombat 13:45, Sport1 (élő)

Metz – Bietigheim

június 1., szombat 17:30, Sport1 (élő)

Bronzmérkőzés (és a játéknap felvezetője)

június 2., vasárnap 13:45, Sport1 (élő)

Döntő:

június 2., vasárnap 17:30, Sport1 (élő))

Harmadik Félidő Extra

június 2., vasárnap 20:30, Sport1 (élő)

Loading…