Minimax

Tavasz a játszótéren: Az ideális gyermekcipő kiválasztása

Molnár Dóra – vagy ahogy a legtöbben ismerik, Torna Dóra – családok ezreinek segített gyermekük mozgásfejlődésében. A népszerű konduktor most hasznos tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogy milyen az ideális cipő és ruházat a tavaszi sétákhoz, valamint a játszótérre.

torna-dora

A gyerekek számára nélkülözhetetlen a mindennapi séta, és most, hogy már jobb az idő, beindul az élet a játszótereken is. Milyen cipőt ajánlasz ilyenkorra? Mi az, ami egyben jól tartja a gyerek lábát, de kellően rugalmas is?

Már a kérdés is szuper, és részben el is hangzik benne két jelentős szempont, de azért persze nem ilyen egyszerű a dolog. Totyogóknál nagyon fontos, hogy amikor csak lehet „mezítlábazzon” a gyerkőc. A mezítlábazás azonban csak a valóban változó, nem sík talajokon hatékony. Gondoljunk csak bele: egy hepehupás, füves talajon, vagy a homokban sétálva milyen jól elfárad a lábunk, míg a lakásban nem dolgoznak úgy az izmaink. A fejlődésben lévő lábboltozat egy kicsit nagyobb odafigyelést igényel, mint a felnőttek kialakult boltozata, de összességében mindenkire igaz, hogy muszáj némiképp egyéni szempontokat figyelembe venni cipőválasztáskor.

Bentre én évszaktól függően megfelelő kiválasztott szandált javaslok a gyerekeknek. Ebben a kérdéskörben nyugodtan kérhetnek a szülők ortopéd orvostól, konduktortól is segítséget, mert bizony 7-8 éves korig elképesztő sokat tehetünk már csak a jó cipővel és megfelelő ingeradással is a helyes fejlődésért.

Sokféle tanáccsal találkozhatunk szülőként ebben a témában is. Amire szerintem általánosságban érdemes odafigyelni, hogy a választott lábbelinek rugalmas talpa (nem kell puha, túl hajlékony talp, mert az nem fogja úgy védeni az ízületet sem, nem csillapít), viszonylag magas szára, hátul pedig kemény kérge legyen – ez talán a legfontosabb szempont. Ami még szintén nagyon alapvető, hogy belül neutrális, semleges helyzetű legyen a cipő, ne legyen benne belső emelés, harántemelő, hiszen ez ernyeszthetni a fejlődő boltozat izmait. Egy jó cipő véd, tart, biztonságot ad, de enged mozogni, teret ad az izommunkának. Azért is hangsúlyos a jó helyzetben tartott tengely, mert így a test összes izma is ehhez a jó tartáshoz fog igazodni. Szupinált cipőt kizárólag szakjavaslatra válasszanak a szülők! Megfelelő helyzetben alkalmazva fantasztikus eredményekhez járulhat hozzá, de sok gyereknek ellenjavallt. Egyébként olyannyira szívügyem régóta ez a téma, hogy egy saját cipőmárkánk is készült, melyben minden gyermek számára találunk megfelelő lábbelit.

Ha a szülő azt látja, hogy a gyermeke kifelé vagy befelé hordja a lábfejeit, mit tehet? Azonnal forduljon szakértőhöz, vagy esetleg van 1-2 olyan alapgyakorlat, amit otthon is elvégezhetnek?

Minden esetben javaslom, hogy fél-egy évente nézzen rá szakember a gyermek lábboltozati fejlődésére, járásképére. Otthon, életszerű helyzetekben is nagyon sokat tehetünk a helyes járáskép alakulásához. Bedőlő bokát, X vagy éppen O lábat is szépen segíthetünk a korrekció útján megfelelő cipővel és egyszerű, beállított tornákkal. Itt is fontos, hogy egyénre szabottan történjen a folyamat, de ami mindig ámulatba ejtő, az a sok-sok inger: a fű, a homok, a kavics konkrét érintkezése a talppal, bőrkontakton keresztül. Otthoni feladatok közé továbbá javaslom napi szinten gyakorolni a lábujjhegyen, sarkon járást, helyes guggolást. Jó ötlet például egy tálba borított száraztésztában kisebb figurákat elrejteni, azokat kikeresni lábujjakkal. Felnőtteknek is szuper „ébresztő” gyakorlat! Mezítlábas szőnyegeket is lehet beszerezni otthonra, ezek is a kinti, változatos ingereket hivatottak leutánozni. A benti szandálviselést is hangsúlyozom, legalább az intézménybe kerülésig nagyon meghatározó. A bölcsi, ovi szépen átveszi majd ezt a feladatot.

A jó cipő mellett nem elhanyagolható a megfelelő öltözék sem. Gondolom, elsődleges az, hogy réteges legyen és jól szellőzőn.

Így van, ez is igazán fontos kérdéskör. A túl vastag, megfelelő mozgást akadályozó ruha hátráltat. Banális témának is tűnhet, de kiemelt figyelmet érdemes fordítani a „játszós” ruhák kényelmére. A gyerekeknek sok szabad mozgásra van szükségük, a mi szülői feladatunk pedig teret és időt biztosítani ehhez. Én bátorítok minden szülőt, hogy amennyit csak lehet, legyenek kint a gyerekeikkel, akármilyen is az idő. A ruha anyaga is központi kérdés, és főként a mérete. A legjobb, ha megfelelő méretű, anyagú, könnyű, praktikus ruhákban vannak a gyerekek. A koszos ruhás gyerkőc pedig szuper látvány, hiszen visszajelzi nekünk, hogy van tere, ideje, lehetősége önfeledten mozogni, játszani!

Tarts velünk legközelebb is, hogy első kézből értesülj szakértőink legújabb tanácsairól, tippjeiről, valamint a gyermeknevelés és -gondozás minden területét érintő friss tudnivalókról!

 

Loading…