Minimax

Handó Eszter – Katica tanya

HR tanácsadó, mentor-coach és tréner; a somogyi Katica Tanya Élményközpont alapítója és szíve-lelke. Az a meggyőződés vezeti, hogy egész életünkben képesek vagyunk tanulni, fejlődni, és mindannyiunk feladata, hogy megszerzett tapasztalatunkat magunk és mások épülésére fordítsuk, szemléletmódunkat tudatosan és folyamatosan fejlesszük. Hisz abban, hogy szülő és gyerek közösen eltöltött minőségi, lehetőleg offline ideje a legértékesebb.

torna-dora

Szülők és gyerekek számára egyaránt fontos, hogy az online térben töltött időt minőségi szabadtéri programokkal ellensúlyozzuk. Mit tegyen az a szülő, aki szeretné kimozdítani és aktív programokra sarkallni az internet bűvöletében élő gyerekét?

Elengedhetetlen a természettel való kapcsolat. Nagyon fontos, hogy már ebben a korban, szülő és gyerek együtt tapasztalja meg, hogy a feltöltődés, a kikapcsolódás nagyon fontos, hiszen a szorongás vagy a kiégés csak rendszeres pihenéssel előzhető meg.

A gyereket az interneten rengeteg inger éri, amit a természetben nem könnyű rekonstruálni, azonban ahogy rákapnak a szabadtéri programok ízére, egyből megjön a kedv, és az igény a folytatásra.  Például a nagymozgásos aktivitásoknak mindig nagy sikere van, a csúszda, a vízi játékok és az ugrálódomb állandó slágerek, a falmászás pedig amellett, hogy egy helyre irányítja a fókuszt, a törzsizmokat is erősíti, ami később az íróasztalhoz kötött tanulás vagy munka során nagy előnyt jelent majd.

A Katica Tanyán a várositól eltérő, aktív, természetközeli életformával találkozhatnak a látogatók. Milyen előnyökkel jár, ha gyerekünket gyakran érik ilyen impulzusok?

Az ember-állat kapcsolat a pszichének is jót tesz, hiszen az állatok nagyon érzékenyek az emberi érintkezésre. Emellett a gyerekeknek érdemes bemutatni, hogy a körülöttünk élő állatok hogyan járulnak hozzá a mindennapjainkhoz, táplálkozásunkhoz. Nálunk például láthatnak egy-egy tehénfejést, állatgondozást, megtanulhatják, hogy hogyan kerül az asztalunkra az a bizonyos pohár tej. Ezzel talán egy lépéssel közelebb kerülnek az állatvilág megismeréséhez és egyben ahhoz is, hogy erre vigyázzanak, ne tekintsenek rá kimeríthetetlen forrásként.

Az öko-életforma nem merül ki a szelektív hulladékgyűjtésben. Mit tehetünk azért, hogy gyerekeink környezettudatosabbak legyenek és megbecsüljék a természetet?

A példamutatás elsődleges, és fontos, hogy minden elhatározás kérdése. A farmon például napelem farm biztosítja az áramellátást, esővízgyűjtők, gyökérmezős szennyvízkezelők, szélkerék és fatüzelésű hőközpont is gondoskodik a mindennapi gördülékeny életről. Nyilván ilyen nagyszabású fenntarthatósági lépések nem minden otthonban lehetségesek, de fontos, hogy a gyerekek megtanulják, sok kicsi sokra megy. Például, ha fogmosás közben mindig elzárjuk a vizet, már nagyon sokat tettünk egyénileg is bolygónk jövőjéért.

 

Milyen szabadtéri programokat ajánl azoknak a családoknak, akik különböző életkorú, óvodás és iskolás gyerekekkel, kiskamaszokkal szeretnének együtt kikapcsolódni?

Tapasztalataink szerint a szabadban minden korosztály komfortosan érzi magát. A felnőttek is szívesen lesznek lélekben újra gyerekek. Az állatsimogatás nagy sláger minden korosztály körében, de egy családi csúszdát is élvezhet együtt az egész család. Mindenki megtalálja a maga szerepét egy-egy játékban, és ezek ez élmények nem csak egyénileg fontosak, hanem a család egészére nézve is. A közösen töltött minőségi idő aranyat ér!

Loading…