Minimax

Melyik az ideális sport az én gyerekemnek?!

Sok szülő nehezen tudja eldönteni, mikor és milyen sportágat válasszon gyermekének – a Minimax április havi hírlevelében nekik próbálunk segíteni, méghozzá egy olyan szakértő segítségével, akinél méltóbbat nem is találhattunk volna ebben a témában. Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs vezetője, szakosztály vezető, és nem mellékesen aktívan sportoló gyerekek édesapja válaszol a kérdéseinkre.

torna-dora

Adja magát az első kérdés: mikortól érdemes elkezdeni sportolnia egy gyereknek? Bár sejtem, hogy az lesz a válaszod, hogy minél fiatalabb korban…

Hazánkban száznál is több sportág elérhető – ezeket a Nagy Sportágválasztón be is mutatjuk évente kétszer az érdeklődőknek –, mindegyik picit más módon „működik”. Némelyik sportágban elég 10-12 éves kortól komolyabban venni az edzéseket, másoknál viszont már 3-4 évesen napi szinten kell edzeni.

Mi alapján, hogyan válassza ki a szülő, hogy melyik sportág passzol a gyermekéhez?

Szokták mondani, hogy az első sportágat a szülő választja a gyereknek. A lakhelyhez közeli sportág/klub választása is gyakori és logikus folyamat, illetve a gyermek lelki és fizikai alkata is adhat támpontot.

Egy egyszerű példával élve: egy „vaskos”, bátor, mozgékony, nem finnyás, 6-7 éves kisfiút érdemes talán a két sarokra található klubba levinni birkózni/cselgáncsozni. Az átjárhatóság a szárazföldi sportágakban egyébként is gyakran működik.

Ha mondjuk a példában említett kisfiú 2-3 év cselgáncsozás után egyfolytában labdázna otthon és még ügyes is, akkor simán átmehet kézilabdázni. Esni, küzdeni, kitartóan, fegyelmezetten feladatot végrehajtani megtanult egy helyen, de közben kiderült, hogy más érdekli jobban, így az első sportág edzései rásegítenek a másodikra.

Visszatérve ahhoz, amivel a válaszomat kezdtem: én a szülői odafigyelésben hiszek. 4-6 éves kisgyerekeknél valóban elég magas százalékban a szülő választ sportágat. Emellett talán felesleges is 50 km távolságra cipelni naponta a gyermeket, ha a közelben van néhány sportklub, és amúgy nincs még konkrét igény, ötlet. Illetve a szülői odafigyelés fontos eleme, hogy lássuk meg a 4-8 éves gyerek személyiségéből fakadó jelzéseket, és a konkrét utalásait is.

Ha azt látja a szülő, hogy a gyerek nem akar menni az edzésekre, unja, nem szereti a választott sportot – mikortól lehet azt mondani, hogy ez „csak” egy ellenállás a részéről, vagy pedig ténylegesen nem szereti? Mennyi idő után jelentheti ki a szülő, hogy „jó, akkor ezt hagyjuk, keressünk mást neki”?

Ez érzékeny téma, a gyerekek tudnak nagyon határozottak lenni már kisebb korban is, de az, hogy a szülő teljesen rájuk hagyatkozzon, nem megoldás sokszor. Ha pozitívak, vagy legalább vegyesek a visszajelzések, akkor érdemes kitartóan vinni, de ha minden alkalommal üvölt és kézzel-lábbal ellenáll a rábeszélésnek – a szülői „praktikák” ellenére is –, akkor ezt nem lehet hónapokig húzni, és be kell látni a változtatás szükségességét.

Végezetül, tudnál pár olyan sportágat ajánlani nagycsoportos-alsós gyerekeknek, amik általában nagyon népszerűek és szinte „biztosra megy” a szülő, ha ezeket választja?

Alap sportágak az atlétika, a torna, az úszás. Sokan korán leviszik focizni, vagy valamilyen küzdősportot kipróbálni a gyereküket. Az én javaslatom az lenne, hogy 4-7 évesen érdemes úszni megtanítani a gyermekünket, mert a jótékony hatásai mellett az úszás fontos a vízbiztonsághoz, sőt, életet is menthet. Elfogultan a vízilabdát tartom a legérdekesebb, legszínesebb sportágnak, és egyben nagyon összetett is.

De a lényeg a mozgás! Egyéni vagy csapatsportág, hazai sikersportág vagy tengerentúli különlegesség, szárazföldi vagy vízisport, élsport vagy szabadidősport – a lényeg a heti többszöri sportolás megteremtése mozgásigényes gyermekeinknek.

Május 24-25. és szeptember 13-14. között pedig mindenkit sok szeretettel várunk a Nagy Sportágválasztón, és a hozzá kapcsolódó Nagy Hangszerválasztó rendezvényünkön! Biztos vagyok benne, hogy ott is sok ötletet, segítséget kaphatnak majd a szülők!

 

Tarts velünk legközelebb is, hogy első kézből értesülj szakértőink legújabb tanácsairól, tippjeiről, valamint a gyermeknevelés és -gondozás minden területét érintő friss tudnivalókról!

Loading…